Čudesni svet muških i ženskih dugmića

Da li ste primetili da se muška i ženska odeća ne razlikuje samo po kroju, već i po položaju dugmića? Kod muških košulja dugmad je na desnoj, a kod ženskih na levoj strani. Desna ili leva strana, sada je sasvim svejedno, ali je interesantna priča kako je sve počelo.

Nekada u prošlosti, pre pojave industrijske masovne proizvodnje, dugmad su bila veoma skupa. Rađena su ručno, od plemenitih materijala, bogato dekorisana i imala su mnogo više od puke uloge da drže odeću. Dugmad su bila stvar prestiža, skup ukras, koji su samo imućni mogli sebi da priušte. Često su se javljali odevni predmeti sa nizovima dugmadi čisto dekorativne uloge. A tadašnju modu su diktirali bogati, koji se nisu oblačili sami, naročito dame. Njihova odeća je bila kompleksna. Sastojala se od nekoliko slojeva suknji, podsuknji, korseta, haljina i prsluka i pomoć služavki je bila neophodna. Tako je i dugmad prilagođena onome ko je i zakopčavao. Kako bi se olakšalo ženskoj posluzi, pretpostavljalo se da su desnoruke, iz praktičnih razloga dugmad su postavljena sa leve strane. Imati odeću sa dugmićima, i to još sa leve strane, bio je društveni indikator da ste toliko bogati da ne morate da se oblačite sami.

Što se muškaraca tiče, njihova odeća je bila manje zahtevna. Iako su pripadnici imućnih slojeva imali batlere, koji su se brinuli o njihovoj odeći, muškarci su se ipak zakopčavali sami. Deci je potrebna pomoć pri zakopčavanju, tako da bi muškarcima bila gotovo uvreda da ih neko drugi zakopčava. Zato su i redovi dugmića na njihovoj odeći bili smešteni na desnoj strani.

Kao i svi trendovi, tako se i modni prelivaju od malobrojnih ka većini. Isto se desilo i sa kopčanjem dugmića. Kada su se pojavile prve šivaće mašine i odeća počela masovno da se proizvodi, dugmad su ostala na istom mestu, uglavnom jer su krojačice bile žene, jer je takva bila već ustaljena norma, i jer su i manje privilegovani mogli da imitiraju stil imućnih.

Iako mu se odavno već ne pridaje onakav društveni značaj kao u prošlosti, levo i desno kopčanje se zadržalo i ostaće da nas podseća na interesantnu priču vezanu za društvo, razvoj, trendove i norme.

 

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela