Čili bez mesa

Čili je tradicionalno jelo Tex-Mex kuhinje, pikantnog ukusa i bogato začinima, naročito ljutom čili paprikom, a glavni sastojak čini crveni pasulj. Ova mahunarka, ne toliko zastupljena u našoj ishrani, je izuzetno bogat izvor proteina, a uz to poseduje visok sadržaj vlakana, antioksidanasa, gvožđa, magnezijuma i vitamina B6 i malo masnoća. Čili, odnosno ljuta papričica, po kojoj je ovo jelo i dobilo naziv, sadrži u svom sastavu kapsaicin, aktivnu komponentu, koja joj daje ljut ukus, a koji pozitivno utiče na naše zdravlje.

Sastojci:

za 4 osobe

  • veća glavica crnog luka ili odgovarajuća količina praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa, rendana (opciono)
  • 2 konzerve od 400 g pasterizovanog paradajza u sitnim komadima
  • 3 velike kašike paradajz pirea
  • 1 šolje vode
  • 2 konzerve od 400 g crvenog pasulja
  • 1 konzerva od 400 g belog pasulja ili leblebija
  • 2 kašicice slatke tucane paprike
  • 1 kašičica mlevene čili paprike
  • 1,5 kašičica cimeta
  • so po ukusu
  • sveža čili papričica (opciono)
  • sveži korijander ili peršun
  • sok od limete (opciono)
  • avokado (opciono)
  • ulje

Postupak:U veliku šerpu sipajte ulja da pokrije dno, pa dodajte sitno seckani crni i beli luk. Ne srednjoj temperaturi i uz postepeno dodavanje male količine vode mešajte luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte rendanu šargarepu, crveni i beli pasulj, koje ste prethodno isprali i ocedili u cedljici. Sledeće dodajte obe konzerve paradajza i paradajz pire. U ovu smesu umešajte sve začine, cimet, alevu papriku i mleveni čili. Ukoliko želite ljući ukus, dodajte manje mlevenog čilija, ali zato dodajte pola sitno seckane čili papričice. Ne zaboravite ukoliko ostavite seme, i naročito belu opnu u kojoj se seme nalazi, jelo će vam biti ljuće. Dodajte i dva prstohvata soli. Sve dobro promešajte i dolijte jednu šolju vode. Pustite da se ukuvava nekih 15 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kako se tečnost bude redukovala, čili će biti gušči. Sada probajte, po potrebi dodajte još začina ili paradajz pirea, koji će jelu dati punoću. Ukoliko želite da vam čili bude ređi dodajte još jednu čašu vode. Ostavite da se tiho krčka još 15 minuta. Što se jelo duže bude kuvalo, njegovi ukusi će biti intenzivniji.

Pre serviranja čili pospite sveže seckanim korijanderom, tradicionalnim začinskim biljem u Tex-Mex kuhinji, a kao zamena može da posluži i sveži peršun, nama bliži po ukusu. Da biste još dobili na svežini ukus, pre serviranja po čiliju iscedite sok od limete i sa strane poslužite nekoliko kriški avokada, kremastog i blagog ukusa, a bogatog dobrim masnoćama. Čili možete da poslužite preko integralnog pirinča, integralne testenine skuvane al dente ili sa domaćom kukuruznom tortiljom, projom ili kukuruznom pogačom.

 

Foto: Elavegan.com

Oznake: , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
17 podela