Chana masala: kari od leblebija

Čana masala, u prevodu sitne leblebije u mešavini začina, su tradicionalno vegetarijansko jelo zastupljeno u Indiji i Pakistanu. Glavni sastojak jela jeste tip sitnih leblebija, čana, koje su i jačeg ukusa od leblebija koje su zastupljene u zapadnjačkoj ishrani. Kao zamena umesto čane za ovo jelo se koriste i bele krupne leblebije, svima dostupne. Jelo je karakteristično po svojoj gustini, kao i začinjenom i citrusnom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja ili gi putera
  • 1 veći, sitno seckani crni luk
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 1 komad đumbira veličine 2,5 cm, oljušten i izrendan
  • 1 manja ljuta papričica, bez semenki, sitno seckana
  • 2 kašike začina garam masala *
  • 1 kašičica kurkume
  • 500 g svežeg paradajza, isečenog na kockice
  • 800 g leblebija iz konzerve, oceđenih i ispranih
  • 120 ml vode
  • sok jednog limuna
  • 30g sveže seckanih listova korijandera
  • soli i bibera po ukusu

Priprema: Zagrejati ulje u velikoj šerpi i na njemu propržiti luk do ne postane prozračan i poprimi boju. Dodati beli luk, đumbir i ljutu papričicu. Nastaviti sa kuvanjem dodatnih 3-5 minuta dok sastojci ne omekšaju, uz stalno mešanje. Dodati garam masalu, kurkumu, so i biber. Propržiti sve nekih 1-2 minuta i zatim dodati paradajz, leblebije i vodu. Sve dobro promešati.

Po potrebi smanjiti vatru i voditi računa da se sastojci ne uhvate za dno šerpe. Kuvanje je gotovo kada se i paradajz raskuva, a jelo poprimi gustinu gulaša. Ukoliko je suviše gusto, a paradajz nije raskuvan doliti malo vode. Jelo je gotovo kada svi sastojci omekšaju, a smesa postane gusta.  Na smanjenoj temperaturi jelu dodati limunov sok i sveži korijander. Na tihoj vatri mešati još nekih 2 minuta.

Gotovo jelo služiti preko basmati pirinča ili uz nan hleb.

* Garam masala je mešavina začina, a može se naći i na našem tržistu u radnjama zdrave hrane, makrobiotike ili specijalizovanim buticima začina. Garam (ljuta) masala (mešavina začina) zastupljena je u kuhinji Južne Azije. Garam se odnosi na zagrevanje tela,  jer se u ajurvedskoj medicini smatra da začini podižu telesnu temperaturu. Tipična indijska garam masala je mešavina mlevenog belog i crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskatnog oraščića, crnog i belog kardamona, lovorovog lista, kumina i korijandera.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
5 podela