Savršen recept za banana hleb

Banane su odličan izvor minerala, naročito kalijuma i magnezijuma i volimo ih sveže, ali i u sočnim poslasticama. Za ovaj recept su najbolje one malo pegave banane, koje će ovom kolaču dati svoj prepoznatljiv šmek.

Sastojci:
250 ml kokosovog ulja  i još malčice za pleh
75 g kokosovog brašna
75 g najfinije mlevenih badema
1 kašičica cimeta
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
5 blago prezrele banane
6 jaja
1⁄2 kašičice ekstrakta vanile
4 ½ kašike meda i još malo za glazuru

Postupak:
Zagrejte rernu na 180°C. Kokosovim uljem premažite modlu dimenzija 20 cm × 12 cm, a zatim joj dno i strane obložite pek papirom. U velikoj činiji pomešajte kokosovo brašno, mlevene bademe, cimet, so i prašak za pecivo. Zatim posebno propasirajte
4 ½ banane. Preostalu polovinu banane ćemo kasnije upotrebiti.

U drugoj činiji pomešajte jaja, ekstrakt vanile i med, a zatim im dodajte propasirane banane i sve dobro izjednačite. Smesu prebacite u činiju sa suvim sastojcima i dobro izmešajte. Dodajte joj kokosovo ulje i ponovo dobro izmešajte.

Sada prebacite smesu u modlu. Preostalu polovinu banane presecite uzdužno i položite na površinu smese spremne za pečenje. Kolač precite 15 minuta, a zatim ga prekrijte alu folijom, da mu površina ne pregori i nastavite da pečete narednih 45–50 minuta. Izvadite ovako dobijen hleb da se prohladi i po želji ga premažite medom. Uživajte!

 

Foto: Tasting Table

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela