8 praktičnih saveta za kupovinu cipela

Koliko puta vam se desilo da ste kupili cipele, a kada ste prvi put u njima izašli,  one vam nisu više odgovarale? Da li je to vaše stopalo poraslo preko noći, a vi ste se osetili kao Pepeljugina polusestra? Kupovina cipela nije posao koji treba obaviti u žurbi, jer obuća treba ne samo da vam odgovara po dužini i širini, već i da pruža vašem stopalu adekvatnu potporu.

Pre nego što krenete u kupovinu, kod kuće stanite bosi na parče papira i olovkom iscrtajte oblik vaših stopala, prateći njihovu liniju. Zatim uzmite nekoliko pari cipela koje posedujete i stavite ih na crtež. Cipele koje vam odgovaraju bi idealno trebalo da prate liniju vašeg stopala. Sigurno posedujete najmanje jedan par koji vam nanosi bol, jer je, na primer, previše uzan u prednjem delu ili oblikom jednostavno ne prati liniju vašeg stopala. Proverite i da li je prednji deo cipela kraći ili uži od prednjeg dela vašeg stopala. Razmislite da li da zadržite te cipele.

Kada naredni put budete krenuli u kupovinu obratite pažnju na sledeće stvari:

1. Cipele kupujte u popodnevnim časovima — vaša stopala će se prirodno rasšriti tokom dana, a moguće je i da oteknu usled toplog vremena.

2. Ponesite sa sobom one čarape koje nameravate da nosite sa tim cipelama. Nema svrhe probati zimske čizme sa tankim čarapama ili letnje cipele sa pamučnim soknama.

3. Mnogi od nas imaju jedno stopalo jače, odnosno jedno stopalo je nešto šire ili duže od drugog. U tom slučaju kupite cipele koje po broju odgovaraju stopalu koje je veće.

4. Stojte u cipelama koje probate. Obratite pažnju gde vam se nalazi najduži prst u odnosu na vrh cipele. Vodite računa da između vašeg najdužeg nožnog prsta i vrha cipele bude od 6 do 10 mm prostora. Taj prostor će se ispuniti prilikom hodanja.

5. Prošetajte u cipelama po radnji. Ako je potrebno i više puta. Obratite pažnju koliko su nove cipele udobne i gde vas žuljaju. Da li imate dovoljno mesta na peti, da li vas cipela tu steže ili vam spada sa noge? Da li vas cipela pritiska na risu? Nemojte računati na to da će se vremenom cipela razgaziti i formirati prema vašoj nozi. Najbolje je da od samog početka pronađete cipele koje će vam odgovarati.

6. Nemojte ni slepo da verujete veličini koja piše na cipeli. Verujte svom osećaju udobnosti. Veličine znaju da variraju od proizvođača do proizvođača. I nemojte isto tako verovati reklami koja tvrdi kako je udobnost cipele izuzetna. Verujte osećaju na vašoj nozi.

7. Opipajte cipelu rukom iznutra. Obratite pažnju na štepove, prevoje i slične stvari koje mogu da iritiraju kožu vašeg stopala i da vas nažuljaju.

8. Pogledajte dobro đon cipele. Da li je dovoljno čvrst da vas zaštiti od oštrih predmeta? Da li će pružiti adekvatnu potporu vašem stopalu. Prošetajte  po radnji i po tepihu i po tvrdoj povrsini. Kakav je osećaj? Ništa vas ne žulja, nigde vas ne steže, ne udarate tvrdo petom pri svakom koraku? Takvu cipelu svi želimo.

Oznake: ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela