50 najčešćih pitanja na razgovoru za posao (31-40)

31. Zašto želite ovaj posao?

U odogovoru na ovo pitanje možete da pokažete koliko ste upoznati sa industrijom i poljem rada firme, njenim konkurentima, tržištem i slično. Idealni odgovor bi bio onaj u kome ćete dati i konkretne razloge koji se odnose na samu kompaniju, na primer dopada vam se njihova politika poslovanja, verujete u njihove proizvode, sviđa vam se što su lideri u svojoj oblasti na tržistu ili što su kompanija koja je puna potencijala.

32. Kako podnosite kritiku?
Ovo pitanje se postavlja da bi se procenile interpersonalne veštine kandidata. Firme će se teže odlučivati za odabir lako uvredljivih osoba i uvek će pre izabrati nekoga ko dobro prihvata konstruktivnu kritiku ili suprotno mišljenje. Kada budete odgovarali na ovo pitanje objasnite da niko nije savršen, da na konstruktivnu kritiku gledate pozitivno i nastojite da izvučete pouku iz takve situacije.

33. Šta znate o industriji u kojoj poslujemo?
Zaista ćete ostaviti veoma dobar utisak na osobu koja vas intervjuiše ako se unapred i detaljno pripremite za ovo pitanje i odgovorite na njega veoma konkretno. Time ćete pokazati iskreno interesovanje za kompaniju, kao i da ste odvojili vreme da se pripremite za razgovor. Ukoliko saznate i najnovije trendove kuda ide industrija za koju konkurišete, sa kojim se izazovima suočava tim bolje. Mali je broj kandidata, naročito onih koji se prijavljuju na više oglasa, koji će zaista da se pripreme za ovo pitanje.

34. Kažite nam nesto više o vašoj poslednjoj poziciji?
Kada budete pričali o prethodnom radnom mestu dajte što više konkretnih podataka: koja su vaša zaduženja i odgovornosti bile. Isto tako ukratko spomenite i sve dobre rezultate koje ste postigli.

35. Da li ste nekada bili u liderskoj poziciji?
Pozicija lidera ne podrazumeva uvek poziciju šefa ili supervizora. Možda ste bili u timu sa svojim kolegama na nekom projektu, gde je vama dodeljena uloga vođe tima. Čak i ukoliko ste imali i pripravnike, koje ste određeno vreme uvodili u posao i obučavali, i to se smatra ulogom lidera.

36. Smatrate li da ste previše kvalifikovani za ovaj posao?
Kako trenutno stoje stvari na tržištu rada, može da se desi da imate i previše kvalifikacija za posao za koji se prijavljujete. Ipak, to ne znači da treba da i zvanično priznate kako smatrate da ste prekvalifikovani. Umesto toga napomenite da na svakom novom mestu može uvek nešto novo da se nauči, čak iako se čini da vas vaše prethodno radno iskustvo i zvanično obrazovanje čini kvalifikovanijim od ostalih kandidata. Dodatno, vaše dosadašnje radno iskustvo, kao i obrazovanje mogu da budu od koristi kompaniji, jer ste vi već nekoliko koraka ispred ostalih kandidata, i budući poslodavac neće morati da ulaže novac i vreme u vas. Takođe, poslodavac želi da zaposli nekoga ko će se u firmi zadržati duže vreme, a ne nekoga kome će to radno mesto biti samo prelazni period dok nenađe nešto što mu više odgovara.

37. Koji je vaš stil rada?
Neko će na ovo pitanje odgovoriti da je to brzina, neko detaljni pristup, ali poslodavac želi da čuje kako vam je kvalitetno obavljen posao, odnosno dobar rezultat uvek na prvom mestu. Isto tako ćete napomenuti kako poslu pristupate posvećeno i detaljno, ali da pored kvaliteta veoma vodite računa i o rokovima.

38. Da li možete da date primer kada ste bili deo tima koji je postigao dobre poslovne rezultate?
Veština rada u timu i razvijen osećaj za kolegijalne odnose je veoma važan kvalitet svakog zaposlenog. U odgovoru na ovo pitanje navedite konkretan projekat u kome ste učestvovali, koja je bila vaša uloga i kako se projekat završio. Istaknite sve uspešne rezultate koje ste postigli, a koje su rezultat timskog rada.

39. Koliko smatrate da ćete se zadržati u našoj kompaniji?
Nemojte samo da odgovorite “do penzije”. Umesto toga evo nekih od primera koje možete da iskoristite kao odgovor: „Volim stabilnost. Samim tim bih volela da ostanem u vašoj kompaniji sve dok za mene postoji mogućnost da napredujem i profesionalno se razvijam. Nemam u planu da menjam radno mesto sve dok god su dobri međuljudski odnosi i dok god se poštuju profesionalni i etički standardi poslovanja.“
A možete da napomenete i da je posao u toj kompaniji vaša dugogodišnja želja, naravno ukoliko je ovo istina. I napomenite da ukoliko bi dobili željeni posao i imali mogućnost da napredujete u karijeri ne biste razlišljali o promeni posla.

40. Kako se nosite sa neuspehom?
Kako se neko nosi sa neuspehom govori dosta o njegovoj ličnosti. Čvrsti ste ukoliko ste sposobni da se posle svakog neuspeha povratite i nastavite dalje. I na ovo pitanje je dobro da date neki konkretan primer – kada ste doživeli poslovni neuspeh i kako ste reagovali na njega i nastavili dalje.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela