50 najčešćih pitanja na razgovoru za posao (21-30)

21. Kako se nosite sa stresom?
Biti u stanju da se nosite sa stresom je jedna od neophodnih veština u životu. Poslodavci žele nekoga ko će moći da poštuje kratke rokove i visoke zahteve, a da ne popuca po šavovima. Jedini odgovor na ovo pitanje jeste da se odlično nosite sa stresom. Naravno, još bolje će biti ako ovu tvrdnju ilustrujete i konkretnim primerom.

22. Gde vidite sebe za pet godina?
Ovo pitanje se obično postavlja kao merilo vaših kratkoročnih ciljeva i poslodavcima služi da procene da li ćete se u narednom periodu zadržati kod njih. Naravno da ne želite da kažete da za pet godina sebe vidite u drugoj firmi. Najbolji odgovor će biti da se nadate da ćete ostati u istoj firmi i da ćete uz nove odgovornosti napredovati na poslu.

23. Šta vam se nije dopadalo na prethodnom poslu?
Sasvim je u redu da vam se ne dopadaju svi aspekti vašeg posla. Ali ma koliko lošeg iskustva sa sobom nosili, nemojte pasti u iskušenje da otvorite dušu i izjadate se koliko niste voleli svoj prethodni posao. Takođe, ukoliko radite sa novcem i brojkama, nema smisla da kažete kako bi voleli da radite nešto kreativnije. Umesto toga navedite kao primer kako biste voleli da je u prethodnoj firmi posao bio efikasnije organizovan ili nešto slično tome.

24. Sta Vam se dopadalo na prethodnom poslu?
U odogovoru na ovo pitanje imate mogućnost da iznesete sve u čemu ste uživali u prethodnoj firmi. Osoba koja vas intervjuiše će prepoznati iskrenost u vašem glasu i odgovoru i entuzijazam kao pozitivne signale.

25. Da li ste na prethodnom poslu bili u situaciji koja vas je frustrirala? Kako ste reagovali?
Svako od nas ponekad bude frustriran, tako da je sasvim u redu da to i priznate. Ali je cilj odgovora na ovo pitanje da pokažete budućem poslodavcu da ste bili u stanju da frustraciju savladate na konstruktivan način. Dobar odgovor na ovo pitanje bi bio da ste napravili pauzu da dobro porazmislite o svemu i da sasvim profesionalno i bez prenaglašenih emocija odreagujete na novonastalu situaciju.

26. Šta očekujete od ovog posla?
Kada budete odgovarali na ovo pitanje trudite se da ne ispadnete previše zahtevni. Ono što očekujete od posla jeste da sredina u kojoj budete radili bude sigurna, da vlada međusobno poštovanje medju kolegama, da posao pruža satisfakciju, ali i izazove i da vam omogući da se profesionalno i lično razvijate.

27. Kako se nosite sa više istovremenih odgovornosti?
Na osnovu ovog pitanja se procenjuju vaše sposobnosti da multitaskujete. Iako je poznato da multitasking nije najefikasniji način obavljanja posla, u današnjoj brzoj poslovnoj sredini on se zahteva. Kao odogovor na ovo pitanje možete da kazete da ste u stanju da prepoznate prioritete u zadacima i isto tako da brzina obavljanja posla ne utiče na kvalitet obavljenog zadatka.

28. Šta očekujete od svog nadređenog?
Uloga vašeg nadređenog jeste da bude vaš supervizor i menadžer, ali ne i vaša bejbisiterka i asistent. Tako da kada budete odgovarali na ovo pitanje budite realni. Odogovori koji dolaze u obzir su: očekujem od nadređenog da bude fer u ocenjivanju učinka zaposlenih i da ima poverenje u odluke i sugestije članova svog tima.

29. Da li ste spremni da zbog posla promenite mesto boravka?
Većina poslova koja se nudi neće zahtevati od vas da se preselite, makar i privremeno, ali ipak ukoliko konkurišete na višu menadžersku poziciju ili neku inženjersku, koja zahteva rad na terenu, onda budite spremni i na ovo pitanje. Odgovor na ovo pitanje zavisi od vas, odnosno koliko vam je stalo do pozicije na koju konkurišete. Pozicije za koje se zahteva preseljenje će to imati i navedeno u oglasu posla.

30. Šta vas motiviše?
Možete da iskoristite ovo pitanje da kažete šta vam je najvažnije u zivotu, kako ličnom tako i profesionalnom. To mogu da budu interesovanja koja nisu direktno povezana za posao koji obavljate, način na koji se relaksirate bilo da je sport ili kreativno izražavanje, sve su ovo dobri odgovori.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela