3 prirodna leka za gorušicu

Svima nama se desila gorušica, barem jednom. Taj neprijatni osećaj pečenja u grudima posle pete kafe, obroka pojedenog sa nogu, kisele ili masnije hrane, gaziranog pića. Gorušica ili gastroezofagealni refluks je upravo to, refluks, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Umesto da odmah posegnete za tabletama, probajte ova 3 prirodna leka koji će ublažiti vaše tegobe.

Kamilica — šolja čaja od kamilice ima umirujuće dejstvo na sistem za varenje. Čaj pripremite tako što ćete kesicu sušene kamilice preliti sa 2 dl kipuće vode.

Đumbir — njegov koren  je poznat kao odlična pomoć pri varenju. Poznato je da se koren ove biljke vekovima koristi u narodnoj medicini. Za čaj će vam biti potrebna kašičica oljuštenog i izrendanog ili sitno iseckanog đumbira, koji ćete preliti sa 2 dl kipuće vode i pustiti da odstoji 5 minuta.

Sladić — više studija je potvrdilio da je koren sladića veoma efikasan u ublažavanju dejstva stomačne kiseline. Sladić povećava mukozni sloj jednjaka, koji štiti jednjak od oštećenja i time  biva otporniji na želudačnu kiselinu. Čaj od sladića pripremite tako što ćete pola kašičice usitnjenog korena preliti sa 2dl kipuće vode, pustiti da odstoji 5 minuta i procediti.

Gorušica se obično javlja u sledećim situacijama, te nastojte, ako možete, da ih izbegavate: obilni obroci, prekomerna težina, masna hrana, grickanje pred spavanje, konzumiranje citrusa, paradajza, čokolade, nane, luka i belog luka, začinjenje hrane, alkoholnih i gaziranih pića, kafe i čaja, zatim usled pušenja, kod trudnoće i uzimanja aspirina, ibuprofena i lekova za regulisanje krvnog pritiska.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela