Koje namirnice ne treba držati u frižideru?

Postoje namirnice koje nikada ili veoma retko treba držati u frižideru. Svaka namirnica ima svoju jedinstvenu molekularnu strukturu. Neke su pune skroba, druge glutena i svaka od njih drugačije reaguje na sredinu u kojoj se čuva. Iako frižider ima ulogu da produžava životni vek namirnica i drži ih svežim, neke namirnice ne treba držati u njemu.

Sredina u frižideru čini da se molekularna struktura namirinica menja na dva načina: prvi je niska temepratura, odnosno hladna sredina. U slučaju namirnica koje su bogate skrobom i glutenom, kao što su krompir i hleb, usled hladnoće one počinju da gube svoju svežinu. Drugi faktor je vlažnost vazduha, koja ne samo da menja ukus nekih namirnica — paradajza na primer, već utiče na razvijanje buđi i menja njihovo prirodno čvrsto stanje, čime ove namirnice postaju neupotrebljive.

Namirnice koje ne treba držati u frižideru

Ulja
Pisali smo već kako pravilno držati ulja. U tamnoj i suvoj sredini. Česta greška je da ulje stoji na dohvat ruke, na radnoj površini ili pored šporeta, izvora toplote. Iako je sasvim u redu da stavite maslinovo ulje u frižider, ono će postati čvrsto. Ukoliko ga koristite često, držite ga u kredencu, na suvom i tamnom.

Banane
Držati babnne podalje od hladnog je osnovno pravilo, naročito ako nisu zrele. Ukoliko nedovoljno zrele banane izložite hladnoj sredini doćiće do ostećenja membrana ćelija njihove kore i pojavice se braon pege. Banane držite van frižidera sve dok ne sazre, a onda je u redu da ih prebacite u frižider, kako bi zaustavili proces sazrevanja.

Paradajz
Frižider sa svojim niskim temperaturama funcioniše kao zustavni mehanizam koji prekida proces sazrevanja voća. Što se botanike tiče paradajz je voće. Kada su leti velike vrućine u redu je držati paradajz na sobnoj temperaturi nekoliko dana, a samo ukoliko je već veoma zreo i planirate uskoro da ga iskoristite, prebacite ga u frižider. Pradajz je veoma delikatna namirnica i hladnoća frižidera će oštetiti njegovu tanku membranu i promeniti mu ukus i uticati da paradajz poprimi brašnjavu teksturu. Ukoliko izvadite paradajz iz frižidera, neka odstoji duže vreme pre upotrebe. Tako će se neki od enzima reaktivirati i povratiti nešto od prepoznatljivog ukusa paradajza.

Kafa
Preterana toplota, svetlost, vazduh i najvažnije vlažnost utiču da kafa gubi svoja svojstva. Kafa ima osobinu da upija mirise koji je okružuju. Stoga ukoliko je držite u frižideru brzo će upiti sve mirise iz njega. Niko ne želi da uživa u takvoj kafi. Isto tako ambalaža u kojoj ste kupili kafu nije dobro dugoročno rešenje. Profesionalci preporučuju da se kafa drži na sobnoj temperaturi u vakuum ili posudama koje odlično dihtuju. Pošto je kafa osetljiva na svetlost i toplotu, koji utiču na njen ukus, nemojte koristiti providne staklene posude, niti kafu držati blizu šporeta.

Crni i beli luk
Držite crni i beli luk na suvom i tamnom mestu kako biste ih duže upotrebljavali. Njihova ljuska je tanka i ne pruža neku žastitu. Ukoliko držite luk u frižideru on će početi da gubi svoju svežinu i hrskavost. Vlaga i niske temperature će uticati na njegovu teksturu, pa će luk postati gnjecav, mekan i pojaviće se i buđ. A što se tiče belog luka nemojte se iznenaditi ako primetite da je on počeo da klija, pritom će izgubiti i svoj prepoznatljiv ukus.

Bobičavo voće
Ako ne planirate odmah da ga koristite, bobičavo voće možete smestiti u frižider, ali samo bez pranja. Operite ga isključivo pre upotrebe. U protivnom oprano bobičavo voće u fružideru znači povećani rizik za pojavu buđi.

Nezreli avokado
Izbegavajte da nezreli avokado držite u frižideru. Sačekajte da on omekša i dovoljno sazri, pa ga onda prebacite u frižider. Isto tako ako načnete avokado, ostatak zavijte u alu foliju i ostavite u frižider.U protivnom će prezreti vrlo brzo na sobnoj temperaturi i postaće neupotrebljiv. Ukoliko ste kupili već zreo avokado, odmah ga smestite u frižider, kako bi zaustavili dalje sazrevanje.

Med
Med će zadržati svoju slatkoću i ukus ukoliko ga držite u zatvorenoj posudi, ali van frižidera. Sem što će držanje u frižideru da pokvari njegov ukus, vlaga će izazvati kristalizaciju koja će medu promeniti stanje, iz tečnog u čvrsto. Isto tako držite med na suvom mestu, dalje od izvora toplote.

Peršun, bosiljak i drugo sveže začinsko bilje

Previše vlage će dovesti da listovi postanu sluzavi, premalo vlage će ih isušiti. Isto tako usled previše svetla listovi će požuteti, a previše kiseonika i veoma niske temperature će dovesti do tamnjenja listova. Ukoliko ste kupili vezu svežeg začinskog bilja najbolje je da mu malo skratite drške i da ga smestite u teglu sa vodom. Listovi obavezno moraju van vode. Tako će vam začini izvesno vreme biti sveže.

Hleb

Zbog jedinstvene molekuralne strukture skroba i glutena, držanje hleba u frižideru će samo ubrzati proces gubitka svežine i to i do šest puta. Kada se hleb peče, njegova hemijska struktura počinje da se menja, jer toplota omogućava molekulima u testu da se šire i da hleb dobije mekanu, sunđerastu teksturu. Čim hleb počne da se hladi, molekuli počinju da se kristalizuju, polako se vraćaju u svoje tvrdo stanje. Držanje hleba u frižideru samo ubrzava ovaj proces i isušuje ga.

Krompir

Iako krompir voli hladnu i prozračnu sredinu i drži se obično u mračnom i hladnom podrumu, držanje u frižideru ne prija krompiru. Temperature ispod 10 °C će izazvati promenu boje, svežine  i ukusa, jer će doći do konverzije krompirovog skroba u šećer, pa će krajnji proizvod biti sladak. Isto tako držanje krompira u frižideru može da izazove njegovo klijanje. Krompir ne treba držati na suncu, na veoma svetlom, na toplom i ne treba ga unapred prati, jer vlaga može da dovede do prevremenog kvarenja namirnice. Kako bi duže trajao najbolje je krompir držati u tamnoj papirnoj kesi ili plastičnoj kesi, koju ste prethodno izbušili, kako bi krompir mogao da diše.

Orašasti plodovi

Navikli smo da bademe, orahe i ostale orašaste plodove držimo na suvom mesto, u kredencu, jer prirodno ove namirnice imaju dug život. Prirodna ulja, kojim su orašasti plodovi bogati, mogu da izazovu kvarenje ovih namirnica ukoliko stoje duži vremenski period. Zato ukoliko ne koristite često bademe, lešnike, orahe i slično, prebacite ih u vakuum posudu i smestite ih u frižider.

Kupovni sosovi i prelivi u bocama
Neotvoreni, oni mogu u ostavi da traju i do 3 godine. Takođe ukusniji su na sobnoj temperaturi, ali ukoliko ste ih otvorili ne morate ih držati u frizideru, ali ih morate držati podalje od toplog i direktnog sunca. I najbolje je uvek probati, ukoliko imaju čudan ukus ili miris, nemojte ih upotrebljavati.
  • Senf — ukoliko u sebi ne sadrži povrće ili voće, on im dovoljno kiseline u svom sastavu koja služi kao konzervans. Otvrena tegla dižon ili senfa od celog zrna može u kredencu da traje i do 2 meseca.
  • Kečap — ukoliko ga često koristite, možete ga držati i na radnoj površini, ali najviše do mesec dana. Ukoliko smatrate da ga za to vreme nećete potrošiti, stavite ga u frižider.
  • Soja sos — je fermentisani proizvod i ne mora da stoji u frižideru do godinu dana.
  • Ljuti sos — kao i senf do 2 meseca u kredencu, ako je kupovni i pod uslovom da sadrži sirće i nema povrća ili voća u svom sastavu. U međuvremenu može doći do promene boje, ali to neće uticati na njegovu ispravnost.

Kikiriki i puteri od ostalih orašastih plodova

Ukoliko su kupovni, ne morate da ih držite u frižideru, jer u svom sastavu sadrži hidrogenizovana ulja. Vodite računa o roku trajanja na pakovanju. Kupovni organski puter ili onaj koji ste sami pravili i koji sadrži samo orašaste plodove i ništa više možete držati u kredencu na tamnom mestu do mesec dana. Ako želite da mu produžite trajanje onda ga prebacite u frižider. Ne zaboravite da ga dobro promešate pre nego što ga stavite u frižider, jer u protivnom će doći do separacije ulja i dobićete teglu sa uljem na površini i čvrstom masom ispod, koju ćete teško naknadno promešati.

Oznake: , , , , ,
Prethodni članak Sledeći članak
24 podela