10 činjenica o srećnim vezama

Poljubac za dobro jutro i laku noć čini čuda.

Srećne veze se ne dešavaju slučajno. Njih čine dve emotivno zrele osobe koje žele jedno drugom da budu najbolji mogući partneri. Evo šta stručnjaci za ljudske odnose kažu, šta je potrebno da srećni parovi ostanu srećni i da njhova veza bude jaka:

1. U srećnoj vezi partneri ljube jedno drugo za dobro jutro i laku noć. Ovo nije uopšte beznačajna navika, već se kroz poljubac parovi povezuju, čak i na tren, barem dvaput dnevno. Mnogi koji su u nesrećnim vezama kažu da se ne sećaju kada su jedno drugo poljubi prilikom susreta, jednostavno ta navika se vremenom sama od sebe izgubila. Kada se potrudite da uspostavite kontakt oči u oči sa svojim partnerom i da ga poljubite, time pokazujete da vaša veza zauzima prioritetno mesto u svakodnevnoj užurbanosti jutra ili dana.

2. Obasipaju jedno drugo komplimentima.
Svakome od nas je potreban kompliment, a naročito ako dolazi od našeg partnera. Iskrenih komplimenata nikad nije previše ― bez ozbira da li ste zajedno pet ili pedeset godina. To mogu da budu jednostavne stvari u pitanju kao na primer „danas izgledaš veoma lepo“ do ozbiljnijih izjava kao što je „danas sam bila naročito ponosna/ponosan na tebe kada si tako mudro posavetovao/posavetovala naše dete“.
3. Parovi se ponekad razilaze u mišljenju, ali se fer svađaju.
Ako parovi tvrde da se nikada ne sukobljavaju, ili nisu iskreni ili nisu ljudska bića. Sukob mišljenja, nesuglasica je normalna pojava u svakoj vezi. To je način na koji parovi rešavaju svoje probleme i suprotnosti, jer ako se problem ne rešava on može da preraste u veoma lošu vezu ili brak. Nesuglasice su prilike da se konflikti razreše i da se vežba naša veština komunikacije. Uzmite u obzir neku od svojih nesuglasica i razmislite koje osobine se javljaju kod svakog od vas kada se nađete u prilici da se razilazite u mišljenjima. Da li pričate uglas, ne slušajući onog drugog? Da li postajete besni? Vičete? Vređate se međusobno? Svaki partner bi trebalo da napravi listu loših navika onog drugog kada se nađete u prilici da se raspravljate, i da pokušate da ispravite te navike, i da sledeći put odreagujete drugačije i da do sporazuma dođete uz drugačiji ton komunikacije.

4. Partneri se fokusiraju na stvari koje vole kod onog drugog, a ne na njihove mane.
Ova pozitivna perspektiva, koja je trend među najsrećnijim parovima u decenijski dugom istraživanju Instituta Gottman, je nešto što jača prijateljstvo, privreženost i međusobnu toplinu među partnerima u vezi. positive perspective,. Ovo ne znaci da ste snizili kriterijum kvaliteta vaše veze, već znači da ukoliko se ovi parovi srecu da učestalim problema, oni na svoje razlike gledaju kroz humor i smeh, i tako rade na pronalaženju stava koji će im omogućiti da nastave da cene svog partnera zbog onoga što on jeste.

5. Javno ispoljavaju međusobnu nežnost.
Ovo zvuči tako sladunjavo i deca se na to užasavaju, ali verujte vredi. Najsrećnije parove nije sramota da pokažu nežnost jedno prema drugome, čak i na javnom mestu. Stoga samo napred, uhvatite vašeg partnera za ruku kada šte u šoping centru ili se naslonite na njegovo rame kada ste u gostima.

6. Ne očekuju od svog partnera da bude vidovit i da im čita misli, već jasno stave do znanja šta žele.
Najsrećniji parovi imaju zdravu naviku da kažu jasno šta žele i da slušaju potrebe onog drugog, bez ozlojeđenosti. To što mislite da će druga strana znati unapred šta vi zelite je samo recept za katastrofu. Srećni parovi sa zadovoljstvom otvoreno pričaju o svojim potrebama i poštuju međusobne razlike, bez da osuđuju kako to da njihova “srodna duša” želi nešto drugo.

7. Srećni parovi uvek nađu vremena da se povežu i to im je prioritet.
Oni shvataju da se u dugim vezama privrženost i seks ne dešavaju sami od sebe. Oba partnera moraju da neguju vezu umesto da misle da će se stvari same od sebe desiti. Na primer, u početku veze većina parova ne može da skine ruke jedno sa drugog. Kako veza odmiče čini se da partneri ne mogu da skinu ruke sa svojih mobilnih telefona. Parovi koji se obavežu da im prioritet bude zajednički provedeno vreme, kada će razamenjivati nežnosti, su ubedljivo najsrećniji parovi.

8. Ovi parovi se smeju zajedno, i to često.
Vrlo se lako desi da se veza pretvori u automatizovanu svakodnevicu, a da zanimljive dogodovštine čuvate da podelite sa prijateljima ili kolegama. To vam je greška. Kada parovi izgube naviku da se zajedno smeju rizikuju da njihova veza izgubi radost i dušu.

9. Zajedno planiraju finansije.
Svađe oko novca su jedan od glavnih razloga za razvod. Nažalost većina parova izbegava da priča o novcu sve dok se ovo pitanje ne pretvori u veliki problem koji se više ne može ignorisati. Naterajte se da razgovarate o novcu pre nego što on postane problem, jer je to jedan od načina da se postarate da vam veza bude duga i srećna.

10. Uvek daju šansu drugoj strani.
Kada se ljudi muče u vezi često pomisle da su oni i njihov partner dva različita sveta. Zapamtite vi ste isti svet i oboma vam je stalo jedno do drugog. Tako što ćete dati šansu vašem partneru dajete snagu vašoj vezi.
Izvor: huffingtonpost.com

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela